TSUNAMI 11 MAC 2011
Tsunami...tsunami...tsunami... kali ini melanda Jepun pula.  Tsunami yang pernah berlaku di Acheh mengorbankan banyak jiwa.  Gempa bumi yang teruk berskala 8.9 telah melanda Jepun dan mengakibatkan Tsunami. Sehingga pukul 6.30 petang waktu Malaysia, mengikut businessandleadership, 26 orang terkorban. Gempa bumi tersebut melanda pada pukul 2.46 petang (waktu Jepun) atau 1.46 petang ( waktu Malaysia ) pada 11 Mac 2011.

Mengikut mirror, gempa bumi  ini adalah yang paling teruk di Jepun dalam sejarah 140 tahun dan ianya 8,000 kali ganda yang melanda Christchurch, New Zealand bulan lepas. Sebelum ini, yang paling dasyat berlaku pada tahun 1923 di Canto (berskala 8.3 yang membunuh 143,000 orang) dan pada tahun 1996 di Kobe (berskala 7.2 yang membunuh 6,400 orang)

Mengikut  Berita TV3 , telah menyatakan gegaran dikesan pada kedalaman 10 kilometer dan 125 kilometer di timur Jepun atau kira-kira 380 kilometer ke timur laut Tokyo. Bandar Onahama di utara Jepun kemudian turut dibadai ombak tsunami setinggi enam meter.
Stesen Televisyen Tempatan, N-H-K berjaya merakamkan ombak tsunami menghanyutkan kereta, trak, rumah dan bangunan di bandar berkenaan.
Sesungguhnya tiada siapa yang boleh melawan qada dan qadar dari-Nya.
 Semoga kejadian ini akan menginsafkan kita semua.
Alhamdulilah rakyat Malaysia terselamat dari musibah yang menggerunkan ini. 


Berikut adalah antara gambar yang menunjukkan gempa bumi @tsunami.

credit: bbc
credit: businessinsider

credit: visualnews

Comments

Popular posts from this blog

KURIKULUM STANDARD PRASEKOLAH KEBANGSAAN

Ayuh mari kita kenali kanak-kanak Autisme

LAGU TADIKA - pukul 6 pagi